Permohonan UPU Ke UA IPTA/Politeknik/ILKA Sesi 2016/2017

Permohonan UPU merupakan satu sistem atas talian (online) yang diwujudkan oleh kementerian untuk para pelajar memohon memasuki universiti, politeknik, ataupun ILKA.

Saps Ibu Bapa
Para pelajar boleh memohon UPU secara online melalui laman web upu. Sebelum memohon UPU, para pelajar dikehendaki untuk membeli nombor PIN di Bank Saimpanan Nasional (BSN). Selepas pin di beli, barulah pelajar mendapat akses untuk memasuki laman web permohonan upu.
permohonan upu ke ipta ua sesi 2016/2017

Cara Permohonan UPU Sesi 2016/2017

Berikut merupakan cara bagaimana anda boleh membuat permohonan UPU:

  1. Terlebih dahulu, beli no pin UPU (No Unik) di Bank Simpanan Nasional (BSN). Anda boleh terus membeli melalui mesin ATM ataupun terus pergi ke kaunter. Pin berharga RM15.64 termasuk gst. (no pin mulai dijual pada 18 Januari- 18 April 2016)
  2. Masuk ke portal rasmi upu di upu.mohe.gov.my 
  3. Pilih kategori permohonan anda. Jika tidak pasti kategori anda, klik link di bawah
Pilih kategori lepasan SPM/setaraf                Pilih kategori Lepasan STPM/Setaraf.

Tarikh Permohonan UPU Sesi 2016/2017

Permohonan UPU dibuka mulai 18 Januari 2016 pukul 12 tengah malam, sehingga  5 April 2015 4 petang
Semakan Keputusan Permohonan UPU
Semakan dijangka boleh dibuat mulai  Ogos 2016.

Semoga panduan ringkas permohonan upu ini dapat membantu anda untuk membuat permohonan UPU sekaligus mendapat tempat di UA/Politeknik/ILKA.

{ 13 comments.. read them below or add one }

Noriza Rahman Momma Vogue Noriza Rahman Momma Vogue 11 February 2016 at 01:56
Terinagt zaman dulu, pergi beli sendiri no pin semua kat BSN, urusan semua sendiri..almaklumla ibubapa jauh diperantauan
mrhanafi mrhanafi 12 February 2016 at 12:20
tak sempat la saya nak merasa nak masuk u..

tapi tak pe..University of Google kan ada..
rujukan rujukan 13 February 2016 at 18:19
bila tgk blog ni terasa kenangan lama masa belajar di universiti, kadang terasa kalau boleh diundurkan masa kan best.. :)
Mek ila Jual Vitamin Mek ila Jual Vitamin 14 February 2016 at 17:40
Good Luck Adik-Adik semua.
Mesti excited kan nak smabung belajar ni.
cik tom cik tom 17 February 2016 at 00:01
teringat kenangan nak masuk u..heheh...
good luck pada adik2..
zik zik 17 February 2016 at 03:31
tahniah yang dpat menlanjutkan pelajaran ke peringkat universiti...!!!
Jie Susanos Jie Susanos 18 February 2016 at 17:14
emm, tak merasa nak masuk U..

adik2 yg ada peluang good luck..
Sani Sani 20 February 2016 at 04:41
Ini zaman dulu ni, pernah juga isi, dapat ke ITM tapi tak pergi pun...
suri suri 26 February 2016 at 05:58
semoga berjaya pada yang tersenarai nanti
AnonymousAnonymous 12 July 2016 at 06:03
Nak tanya....bila permohonan utk UPU 2016 nak buka lagi? Terima kasih