Permohonan UPU Ke UA IPTA/Politeknik/ILKA Sesi 2017/2018

Permohonan UPU merupakan satu sistem atas talian (online) yang diwujudkan oleh kementerian untuk para pelajar memohon memasuki universiti, politeknik, ataupun ILKA.


Para pelajar boleh memohon UPU secara online melalui laman web upu. Sebelum memohon UPU, para pelajar dikehendaki untuk membeli nombor PIN di Bank Saimpanan Nasional (BSN). Selepas pin di beli, barulah pelajar mendapat akses untuk memasuki laman web permohonan upu.


permohonan upu ke ipta ua sesi 2016/2017

Cara Permohonan UPU Sesi 2017/2018

Berikut merupakan cara bagaimana anda boleh membuat permohonan UPU:

  1. Terlebih dahulu, beli no pin UPU (No Unik) di Bank Simpanan Nasional (BSN). Anda boleh terus membeli melalui mesin ATM ataupun terus pergi ke kaunter. Pin berharga RM15.64 termasuk gst. (no pin mulai dijual pada 6 Februari 2017 - 31 mac 2017)
  2. Masuk ke portal rasmi upu di MOHON UPU 
  3. Pilih kategori permohonan anda. Jika tidak pasti kategori anda, klik link di bawah
Pilih kategori lepasan SPM/setaraf                Pilih kategori Lepasan STPM/Setaraf.

Tarikh Permohonan UPU Sesi 2017/2018

Permohonan UPU dibuka mulai 6 Februari 2017 pukul 12 tengah malam, sehingga  31 Mac 2017 4 petang
Semakan Keputusan Permohonan UPU
Semakan dijangka boleh dibuat mulai  4 may 2017.

Semoga panduan ringkas permohonan upu ini dapat membantu anda untuk membuat permohonan UPU sekaligus mendapat tempat di UA/Politeknik/ILKA.

{ 25 comments.. read them below or add one }

Noriza Rahman Momma Vogue Noriza Rahman Momma Vogue 11 February 2016 at 17:56
Terinagt zaman dulu, pergi beli sendiri no pin semua kat BSN, urusan semua sendiri..almaklumla ibubapa jauh diperantauan
mrhanafi mrhanafi 13 February 2016 at 04:20
tak sempat la saya nak merasa nak masuk u..

tapi tak pe..University of Google kan ada..
rujukan rujukan 14 February 2016 at 10:19
bila tgk blog ni terasa kenangan lama masa belajar di universiti, kadang terasa kalau boleh diundurkan masa kan best.. :)
Mek ila Jual Vitamin Mek ila Jual Vitamin 15 February 2016 at 09:40
Good Luck Adik-Adik semua.
Mesti excited kan nak smabung belajar ni.
cik tom cik tom 17 February 2016 at 16:01
teringat kenangan nak masuk u..heheh...
good luck pada adik2..
zik zik 17 February 2016 at 19:31
tahniah yang dpat menlanjutkan pelajaran ke peringkat universiti...!!!
Jie Susanos Jie Susanos 19 February 2016 at 09:14
emm, tak merasa nak masuk U..

adik2 yg ada peluang good luck..
Sani Sani 20 February 2016 at 20:41
Ini zaman dulu ni, pernah juga isi, dapat ke ITM tapi tak pergi pun...
suri suri 26 February 2016 at 21:58
semoga berjaya pada yang tersenarai nanti
AnonymousAnonymous 12 July 2016 at 21:03
Nak tanya....bila permohonan utk UPU 2016 nak buka lagi? Terima kasih
Pammy jay Pammy jay 1 September 2016 at 09:51
Salam 1 malaysia, sy nak tanya bila second intake utk upu sesi 2016/2017? TQ
Pammy jay Pammy jay 1 September 2016 at 09:52
Salam 1 malaysia, sy nak tanya bila second intake utk upu sesi 2016/2017? TQ
Intan Zazali Intan Zazali 2 September 2016 at 18:12
This comment has been removed by the author.
Souvenir Pernikahan Unik Souvenir Pernikahan Unik 22 January 2017 at 11:00
Aku nak ingin masuk situ, ingin sangat..
AnonymousAnonymous 7 February 2017 at 15:53
nak tanya. kalau budak diploma yang belum dapat full result lagi or senang cerita lagi 3 bulan nak habis belajar, boleh apply ke?
Imin Nasir Imin Nasir 9 February 2017 at 02:21
mcm mne nk apply utk spm 2013?
enta omri enta omri 10 February 2017 at 15:31
Boleh jelaskan permohonan utk spm 2013 kenapa tk dpt akses permohonan online upu walaupun dikategori B? Nom. Pin bsn dah beli tapi bila buat pmhn online tk dpt.
enta omri enta omri 10 February 2017 at 15:32
Boleh jelaskan permohonan utk spm 2013 kenapa tk dpt akses permohonan online upu walaupun dikategori B? Nom. Pin bsn dah beli tapi bila buat pmhn online tk dpt.
Unknown Unknown 17 February 2017 at 11:25
No pin bsn pon dah naik harga ka? Dulu akak saya rm5 aja(klu tak silap). Skg dah rm15++ ada gst lagi. Adoiiii kesian mak bapak aku...
Abang Zam Abang Zam 17 February 2017 at 11:29
No pin bsn pon dah naik harga ka? Dulu akak saya rm5 aja(klu tak silap). Skg dah rm15++ ada gst lagi. Adoiiii kesian mak bapak aku...