Info permohonan UPU tahun 2018 meliputi permohonan, semakan keputusan , serta permohonan rayuan UPU 2018.

Breaking

Monday, 5 February 2018

Permohonan UPU Ke UA IPTA/Politeknik/ILKA Sesi 2018/2019

Permohonan UPU merupakan satu sistem atas talian (online) yang diwujudkan oleh kementerian untuk para pelajar memohon memasuki universiti, politeknik, ataupun ILKA.


Para pelajar boleh memohon UPU secara online melalui laman web upu. Sebelum memohon UPU, para pelajar dikehendaki untuk membeli nombor PIN di Bank Saimpanan Nasional (BSN). Selepas pin di beli, barulah pelajar mendapat akses untuk memasuki laman web permohonan upu.

Permohonan UPU Ke UA IPTA/Politeknik/ILKA Sesi 2018/2019


Cara Permohonan UPU Sesi 2018/2019

Berikut merupakan cara bagaimana anda boleh membuat permohonan UPU:

  1. Terlebih dahulu, beli no pin UPU (No Unik) di Bank Simpanan Nasional (BSN). Anda boleh terus membeli melalui mesin ATM ataupun terus pergi ke kaunter. Pin berharga RM15.64 termasuk gst. (no pin mulai dijual pada 5 Februari 2018.
  2. Masuk ke portal rasmi upu di MOHON UPU.
  3. Pilih kategori permohonan anda. Jika tidak pasti kategori anda, klik link di bawah
Pilih kategori lepasan SPM/setaraf                Pilih kategori Lepasan STPM/Setaraf.

Tarikh Permohonan UPU Sesi 2018/2019

Permohonan UPU dibuka mulai 5 Februari 2017 pukul 12 tengah hari, sehingga  10 April 2018..
Semakan Keputusan Permohonan UPU
Semakan boleh dibuat mulai  21 May 2018.

Semoga panduan ringkas permohonan upu ini dapat membantu anda untuk membuat permohonan UPU sekaligus mendapat tempat di UA/Politeknik/ILKA.

Permohonan UPU merupakan satu sistem atas talian (online) yang diwujudkan oleh kementerian untuk para pelajar memohon memasuki universiti, politeknik, ataupun ILKA.


Para pelajar boleh memohon UPU secara online melalui laman web upu. Sebelum memohon UPU, para pelajar dikehendaki untuk membeli nombor PIN di Bank Saimpanan Nasional (BSN). Selepas pin di beli, barulah pelajar mendapat akses untuk memasuki laman web permohonan upu.

Permohonan UPU Ke UA IPTA/Politeknik/ILKA Sesi 2018/2019


Cara Permohonan UPU Sesi 2018/2019

Berikut merupakan cara bagaimana anda boleh membuat permohonan UPU:

  1. Terlebih dahulu, beli no pin UPU (No Unik) di Bank Simpanan Nasional (BSN). Anda boleh terus membeli melalui mesin ATM ataupun terus pergi ke kaunter. Pin berharga RM15.64 termasuk gst. (no pin mulai dijual pada 5 Februari 2018.
  2. Masuk ke portal rasmi upu di MOHON UPU.
  3. Pilih kategori permohonan anda. Jika tidak pasti kategori anda, klik link di bawah
Pilih kategori lepasan SPM/setaraf                Pilih kategori Lepasan STPM/Setaraf.

Tarikh Permohonan UPU Sesi 2018/2019

Permohonan UPU dibuka mulai 5 Februari 2017 pukul 12 tengah hari, sehingga  10 April 2018..
Semakan Keputusan Permohonan UPU
Semakan boleh dibuat mulai  21 May 2018.

Semoga panduan ringkas permohonan upu ini dapat membantu anda untuk membuat permohonan UPU sekaligus mendapat tempat di UA/Politeknik/ILKA.

37 comments:

  1. Terinagt zaman dulu, pergi beli sendiri no pin semua kat BSN, urusan semua sendiri..almaklumla ibubapa jauh diperantauan

    ReplyDelete
  2. tak sempat la saya nak merasa nak masuk u..

    tapi tak pe..University of Google kan ada..

    ReplyDelete
  3. bila tgk blog ni terasa kenangan lama masa belajar di universiti, kadang terasa kalau boleh diundurkan masa kan best.. :)

    ReplyDelete
  4. Good Luck Adik-Adik semua.
    Mesti excited kan nak smabung belajar ni.

    ReplyDelete
  5. teringat kenangan nak masuk u..heheh...
    good luck pada adik2..

    ReplyDelete
  6. tahniah yang dpat menlanjutkan pelajaran ke peringkat universiti...!!!

    ReplyDelete
  7. emm, tak merasa nak masuk U..

    adik2 yg ada peluang good luck..

    ReplyDelete
  8. Ini zaman dulu ni, pernah juga isi, dapat ke ITM tapi tak pergi pun...

    ReplyDelete
  9. semoga berjaya pada yang tersenarai nanti

    ReplyDelete
  10. Nak tanya....bila permohonan utk UPU 2016 nak buka lagi? Terima kasih

    ReplyDelete
  11. Salam 1 malaysia, sy nak tanya bila second intake utk upu sesi 2016/2017? TQ

    ReplyDelete
  12. Salam 1 malaysia, sy nak tanya bila second intake utk upu sesi 2016/2017? TQ

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Aku nak ingin masuk situ, ingin sangat..

    ReplyDelete
  15. nak tanya. kalau budak diploma yang belum dapat full result lagi or senang cerita lagi 3 bulan nak habis belajar, boleh apply ke?

    ReplyDelete
  16. mcm mne nk apply utk spm 2013?

    ReplyDelete
  17. Boleh jelaskan permohonan utk spm 2013 kenapa tk dpt akses permohonan online upu walaupun dikategori B? Nom. Pin bsn dah beli tapi bila buat pmhn online tk dpt.

    ReplyDelete
  18. Boleh jelaskan permohonan utk spm 2013 kenapa tk dpt akses permohonan online upu walaupun dikategori B? Nom. Pin bsn dah beli tapi bila buat pmhn online tk dpt.

    ReplyDelete
  19. No pin bsn pon dah naik harga ka? Dulu akak saya rm5 aja(klu tak silap). Skg dah rm15++ ada gst lagi. Adoiiii kesian mak bapak aku...

    ReplyDelete
  20. No pin bsn pon dah naik harga ka? Dulu akak saya rm5 aja(klu tak silap). Skg dah rm15++ ada gst lagi. Adoiiii kesian mak bapak aku...

    ReplyDelete
  21. Nak beli tapi belum ambil muet.. Terpaksa tunggu january nanti

    ReplyDelete
  22. Hi,knp sekarang tidak dapat buka akaun baru utk mohon upu?sudah tarik tutup ker?

    ReplyDelete
  23. Boleh tak kemaskini upu jika dah sahkan dan hantar

    ReplyDelete
  24. tak sempat nak mohon ..permohonan dah tutup T-T

    ReplyDelete
  25. Server slow...Tengah pagi pun x leh masuk lagi.

    ReplyDelete
  26. Salam,mcm mne klw upuonline sye yg bulan tiga punya tu,takde dalam sistem selepas sye cek keputusan upuonline ke UA(bulan lima).Boleh bagi pendapat tntg cara lain utk mohon ke UA(universiti awam).

    ReplyDelete
  27. Bilakah pendaftaran UPU untuk SPM 2017 akan dibuka?

    ReplyDelete
  28. Artikel ini benar-benar boleh membantu saya
    www.lizarazak.com

    ReplyDelete
  29. Kalau terlepas isi yg UPU fasa pertama blh ke terus isi UPU fasa k

    ReplyDelete
  30. permohonon lepasan diploma dh boleh start mohon 31hb Julai ke?

    ReplyDelete