Semak Syarat Kelayakan Permohonan UPU

Syarat kelayakan permohonan UPU. Pihak UPU sendiri telah mweujudkan sistem di mana para pelajar boleh menyemak kursus apakah yang bersesuai untuk dipohon.

Ini bagi mengelakkan pelajar memohon UPU luar dari kelayakan keputusan masing-masing. Perkara ini juga antara penyumbang pelajar tidak mendapat tempat di universiti disebabkan oleh memohon luar dari syarat kelayakan UPU.
semak syarat permohonan upu
Antaramuka aplikasi semakan permohonan UPU

Bagi mengetahu syarat kelayakan permohonan UPU anda, bolehlah berbuat seperti berikut:

  1. Masuk ke http://upu.semaksyarat.info/ 
  2. Kemudian anda akan dibawa kepada paparan borang.
  3. isikan maklumat anda.
  4. Kemudian isikan keputusan peperiksaan anda.
  5. Anda akan diberikan senarai kursus yang layak anda mohon.
Selamat mencuba. Semoga permohonan UPU anda berjalan dengan lancar sekaligus dapat menempatkan anda di Universiti tempatan.

{ 13 comments.. read them below or add one }

Arum Arum 6 April 2016 at 14:17
Harap syarat-syarat pemohonan UPU yg ditetapkan bukan terlalu tinggi, maka I ade peluang utk jaya mohon.
Fadhli Zahari Fadhli Zahari 21 February 2017 at 02:46
kenapa x bley nk buka page utk semak syarat tu ?
Alven Achai Alven Achai 28 February 2017 at 20:32
Bila page semak syarat dibuka?
Ain nadiah Ain nadiah 6 March 2017 at 22:18
tak blh bukk lagi lah..bila eh
AnonymousAnonymous 2 February 2018 at 01:40
Adakah syarat “bukan pelajar daripada mana-mana IPT” termaktub untuk mengisi upu? Atau bolehkah pelajar yang sedang menuntut pengajian ijazah sarjana muda tahun pertama mengisi semula upu dengan tujuan mahu menukar ke IPT lain?
AnonymousAnonymous 6 March 2018 at 19:56
kenapa semak syarat tu tak boleh
bukak yea?
AnonymousAnonymous 8 March 2018 at 14:55
Ada website lain ke yang ada fungsi macam semak syarat nihhh?? tmbahan lagi, semaksyarat.info tak dapat buka tiba2 dalam beberapa minggu ni . Ini menyukarkan pengguna untuk mengetahui syarat kelayakan ke universiti. tak kan nak hantam saja nak ambil kos dkat universiti ni?
AnonymousAnonymous 9 March 2018 at 21:19
why semak syarat still can't open?
AnonymousAnonymous 11 March 2018 at 11:19
11Mac dah still takleh bukak
sannitha sannitha 14 March 2018 at 16:20
This comment has been removed by the author.
sannitha sannitha 14 March 2018 at 16:41
if ketegori stpm, dah daftar upu masukkn keputusan hingga ke ruangan untuk mengisi program pilihan dan sistem akan secara automatik sediakan program yang layak dengan keputusan masing-masing. untuk spm semak syarat belum bukak lagi.