Permohonan Rayuan UPU Sesi 2017/2018 Online

Pihak UPU membuka peluang kepada mereka yang tidak berjaya dalam mendapatkan tempat pada permohonan UPU yang lepas.Permohonan rayuan ini dibuka kepada pelajar lepasan SPM/Setaraf dan STPM/Setaraf.

Berikut adalah tarikh penting yang perlu diketahui pelajar mengenai permohonan rayuan UPU 2016/2017.


  • Permohonan rayuan Lepasan SPM/Setaraf : Minggu akhir Mei 2016 (rayuan dibuka 5 hari sahaja.
  • Semakan Keputusan Rayuan SPM/Setaraf: Minggu ke 2 Jun 2016.
  • Permohonan rayuan lepasan STPM/Setaraf: Minggu ke 2 Ogos 2016 (rayuan dibuka 5 hari sahaja.
  • Keputusan rayuan STPM/Setaraf; Minggu ke 4 Ogos 2016
rayuan upu 2016

Cara Membuat Rayuan UPU 2016 Online

Rayuan bolehlah dilakukan dengan cara melayari : upu.mohe.gov.my atau Rayuan UPU

Berikut adalah pautan untuk anda menyemak keputusan rayuan anda: Semakan Keputusan Rayuan UPU

Semoga rayuan UPU anda berjaya seterusnya mendapat tempat dalam pengajian di Universiti,

{ 25 comments.. read them below or add one }

neko desu neko desu 25 May 2016 at 09:28
kalau buat rayuan kena beli no pin lagi ke ?
mior jer mior jer 30 May 2016 at 13:03
This comment has been removed by the author.
mior jer mior jer 30 May 2016 at 13:06
kenapa tak boleh buat rayuan
Mutalib Mutalib 30 May 2016 at 17:12
rayuan akan dapat layanan atau tidak?
Haziq Sumagi Haziq Sumagi 12 June 2016 at 09:30
bila waktu keputusan rayuan diumumkan?
Nur Riana Nur Riana 13 June 2016 at 01:07
Boleh ke buat rayuan skali lagi buat masa ini? Saya dah beberapa kali buat permohonan upu.
permohonan upu permohonan upu 13 June 2016 at 20:37
bila waktu keputusan rayuan diumumkan?terimakasih infonya
Unknown Unknown 9 August 2016 at 09:55
asssalamualaikum, sy mengalami masalh dlm membuat rayuan upu...
sy terlupa kata laluan, then sy klik button lupa kata laluan, pastu sy teruskn step seterusnya... tapi tiba step ni ( masukkn id nmbr, emel,) lepas tu kena plilih antara 3 button iaitu kembali, isi semula n reset... then sy klik reset... reset kat situ menunjukkn yg kita dh hntr permohonan itu (utk change password)... akn sent by emel... tapi bila check emel, x ada apa pun...
mohon bantuan anda. terima kasih
Author Blog Author Blog 9 August 2016 at 12:13
wassalam.ada try tengok dalam spam?
krek krek krek krek 9 August 2016 at 14:20
Assalam..sy telah berjaya mendapat tawaran ke sebuah ipta.. namun saya mahu membuat rayuan kemasukan ke ipta lain mengikut kos yang saya kehendakai.. bolehkah saya membuat rayuan
shinsuke shrink shinsuke shrink 9 August 2016 at 20:28
Assalam ,saya mengalami masalah untuk membuat rayuan . Pop up ralat selalu muncul lepas saya isikan no ic dengan kata laluan walaupun saya sudah membuat permohonan utama . Adakah ini mempunyai kaitan dengan masalah kata laluan saya atau pun ada masalah lain ??
shinsuke shrink shinsuke shrink 9 August 2016 at 20:28
Assalam ,saya mengalami masalah untuk membuat rayuan . Pop up ralat selalu muncul lepas saya isikan no ic dengan kata laluan walaupun saya sudah membuat permohonan utama . Adakah ini mempunyai kaitan dengan masalah kata laluan saya atau pun ada masalah lain ??
Nabilah Najwa Nabilah Najwa 9 August 2016 at 21:18
This comment has been removed by the author.
Nabilah Najwa Nabilah Najwa 9 August 2016 at 21:18
This comment has been removed by the author.
Daughter'sMustafa Daughter'sMustafa 9 August 2016 at 21:46
Nak reset password pun tak dapat emailnya jugak. Tolong bantu.
shahrul ridzuan shahrul ridzuan 10 August 2016 at 10:03
Assalam tuan/puan. Saya ada masalah mengenai permohonan untuk membuat rayuan dimana saya telah mencuba beberapa kali log in pada e-rayuan tetapi tidak berjaya. Saya mula masuk pada lupa kata laluan, isi stpm/setaraf, isi no ic dan isi email yang betul. Kesimpulannya, tiada tindakbalas pun dalam email saya untuk menunjukkan kata laluan baru telah dihantar. Bagaimanakah saya boleh mengisi permohonan untuk membuat rayuan tersebut ? Adakah terdapat cara lain untuk menyelesaikan masalah ini ? Mohon bantuan daripada pihak tuan/puan. Terima kasih.
nik athirah nik athirah 10 August 2016 at 11:35
wslm awak boleh call pihak upu.kawan saya ada buat.dia pun lupa kata laluan macam awak bila nak reset tak dapat.then dia call upu masalah settlr.
nik athirah nik athirah 10 August 2016 at 11:37
call upu awak.nanti dorg akan settle kan.member ada sorg lupa dan dia call upu masalah settle.

sizuka sizuka 10 August 2016 at 11:54
Kenapa ya nk call pihak upu pun tak terjawab ? Nak isi borang rayuan ada masalah.
Shazwani Yusoff Shazwani Yusoff 10 August 2016 at 17:43
dh check. xde jugak... mcm mana nk buat rayuan sebenarnya ni...
shahrul ridzuan shahrul ridzuan 10 August 2016 at 18:06
Okay thanks. Dah dapat call. Cuma sebelum ni je ad yg line bz sngt tu.
shahrul ridzuan shahrul ridzuan 10 August 2016 at 18:08
Cuba try call dulu. Sbb 2 hari sblm ni line agak bz. So keep on trying ok. Sy dh dpt isi td.
AnonymousAnonymous 15 September 2016 at 09:43
Assalamualaikum, saya terlepas rayuan yg kedua haritu. Jadi saya kena tunggu next year punya borang permohonan ke?
Beby panda7 Beby panda7 17 September 2016 at 00:42
as'salam . . . knp sy smpi skrg tk dpt semak rayuan ke 2 ;((